pátek 14. listopadu 2014

Sue Townsend: The Woman, who Went to Bed for a Year

Sue Townsend:  
The Woman who Went to Bed for a Year/Žena, která si šla lehnout a rok nevstala

Tahle knížka vlastně odstartovala mou zběsilou jízdu po charity shopech, byla totiž mým prvním úlovkem. Abych pravdu řekla, nikdy předtím jsem o knížce neslyšela, ale jméno Sue Townsend je docela známé a z vlastní zkušenosti vím, že když nějaký příběh začíná "Žena/muž, která/ý...", bývá to docela zajímavé a vtipné čtení. Ani tato kniha nezklamala, zajímavá byla dost.

Eva Beaver, pohledná a inteligentní matka dvojčat, která právě začala první rok na univerzitě, má krátce před padesátkou a po odchodu dětíuvědomí, že 17 let byla jen služkou. Starala se o děti, nadprůměrně inteligentní, avšak poněkud asociální jedince, kteří to vše pravděpodobně podědili po otci, astronomu Brianovi, starala se i o něj, starala se o dům, starala se o všechno. Takže si jednoho dne řekla "DOST", vlezla si do postele a rok v ní zůstala.

Musím říct, že knížka v některých místech zavání absurditou, ale možná právě to ji dělá tak zajímavou. Je fajn, že celý příběh není jen o tom, jak Eva leží v posteli, přemýšlí a přijímá návštěvy. Autorka do něj totiž přimíchala několik neobyčejných postaviček, které knížku posouvají o několik levelů výše. A ač se celý příběh může zdát přitažený za vlasy, vnímavý čtenář zjistí, že hlavní hrdinka se zas tak neliší od tisíců žen po celém světě, jen si prostě vybrala jedinečnou cestu, jak se se vším vypořádat.

Co vlastně ale celý rok v posteli dělala? Jak na tom byla s jídlem a ostatními potřebami? Je možné si najít "chlapa", když 24/7 ležíte v posteli? Proč si lidé myslí, že je svatá? Co se stalo, když jednoho dne stála u dveří milenka jejího manžela? A kdo, do háje, je ta ulhaná holka, co přijela s dvojčaty na Vánoce? SPOILERY!

Hodnocení: 8/10
Zajímavá knížka, která se ale asi nebude líbit každému. Někdo ji v půlce prohodí oknem, pro někoho se stane srdeční záležitostí. Holt britský humor Sue Townsendové není pro každého!

Žádné komentáře:

Okomentovat