úterý 5. srpna 2014

The Girl in the Box - Robert J. Crane

Nikdy nechodila do školy. Od 5 let je zamknuta v bytě. Je nucena nosit dlouhé nohavice, rukávy a rukavice, v nichž musí i spát. Jediný člověk, se kterým přijde do styku, je matka, která ji vyučuje veškerému vědění, od fyziku přes jazyky po filosofii. A také bojovému umění. Když je neposlušná, je zavřena na několik dní do bedny. 


17letá Sienna Nealon ale netuší, že je na jejím životě něco zvláštního. Až do doby, kdy její matka zmizí neznámo kam a Sienna je doma přepadena dvěma muži. Díky tréninku, který každodenně podstupovala, dvěma cizincům zvládne utéct a dostane se ven. Ven z bytu. Ven do civilizace, mezi tisíce lidí. Sienna je pronásledována tajemnou skupinou, která si říká Direktorát, a psychopatickým násilníkem Wolfem. Při útěku přichází na to, že disponuje schopnostmi, které nejsou zcela normální, a najednou pochopí, proč byl její život takový, jaký byl. Dostává se do ústředí Direktorátu, kde poznává svou první lásku. Lásku, která nemůže být nikdy naplněna, jelikož Sienniny schopnosti jsou životu nebezpečné. Přesněji její dotyk, který dokáže zabít a přesune duši zemřelého do Sienniny mysli. Sienna si zvyká na své schopnosti, zároveň se snaží zjistit, co se stalo s její matkou. Je jí také nabídnuta práce od Direktorátu, kterou nakonec přijímá a stává se členem týmu, který loví další lidi s mimořádnými schopnostmi - tzv. metalidi. Když už si myslí, že zůstane navždy sama, objeví se její teta, která ji může o sobě samé naučit opravdu mnoho, otázkou je, zda je to dobře, nebo špatně. Sienna také potkává muže podobných schopností, kterému nehrozí, že by ho svým dotekem zabila. Jak to ale bývá, většina hrdinů má chronickou smůlu a nejinak je tomu i se Siennou...

Další z knížek z Amazonu, které byly zdarma ke stažení. Zatím jsem přečetla 3 díly, série má ale celkem 10 dílů, takže mám spoustu materiálu ke čtení. Knížky se čtou vcelku dobře, příběh je takovým klišé dnešní literatury o lidech s nadpřirozenými schopnostmi, stále jsem se toho ale ještě nepřejedla, takže mě čtení baví. Vyzdvihla bych ale sadistickou stránku hlavní hrdinky, kdy ji Wolfe v její hlavě nutí dělat šílené věci. Sienna se pomalu stává "bad girl", což se mi líbí, jinak by to bylo asi docela brakové čtení. Pokud vím, knížka v češtině nevyšla, ale není psána nějakou složitou angličtinou, takže přečíst celou sérii zvládne i středně pokročilý angličtinář. Díl od dílu je lepší a propracovanější, o čemž svědčí i hodnocení např. na Goodreads. Takže se nemůžu dočkat, až sérii dočtu!

Hodnocení: 8.5/10

2 komentáře:

  1. Tak o téhle knížce jsem ještě neslyšela :) No, taky by mi neuškodilo přelouskat něco v angličtině :)

    http://recenzekamsepodivas.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většina knížek, které Amazon zdarma nabízí, není v Česku k sehnání, jen elektronicky v AJ :)

      Vymazat