úterý 14. ledna 2014

#001 Paul McCartney - High in the Clouds/Vysoko v oblacích

Každý večer čtu dětem pohádku na dobrou noc. Nebo dvě. Nebo tři. Nebo i víc. Většinou to jsou krátké veršované příběhy, které přečtete za 10 minut a dítě se dožaduje další pohádky. Tahle knížka byla ale něčím výjimečná. Byla to první knížka, kterou jsem si vážně užívala a při čtení neusínala. Skoro mi to bylo líto, když jsme ji po 4 dnech dočetli.
Mladý veverčák Wirral/Veverčák si spokojeně žije s maminkou Sugartail/Krásnoocaska v lese nedaleko velkoměsta, snící o bájné zemi Animalii, místě, kde všechna zvířata žijí pospolu v klidu a míru. Zdá se, že nic nemůže narušit jejich poklidný život, opak je ale pravdou. Jednoho dne přiletí balónem žabák Froggo/Žabák, následovaný těžkým stroji, které kousek po kousku ničí domov Wiralla a všech jeho sousedů. Při zběsilém útěku před těžkou technikou přijde Sugartail o život (vážně super, když hned na začátku knížky pro děti zemře maminka hlavního grdiny :D), ještě před posledním vydechnutím však stačí Wirallovi říci, že Animalia není jen sen, ale že je skutečná. Veverčák se tedy vydává hledat ten zvířecí ráj, o kterém od malička snil. Trampoty na sebe nenechají dlouho čekat, první velký problém se objeví při vstupu do velkoměsta Megatropolis/Velkoměstopolis, které je pro něj opravdu šokem. Nejen, že se málem nechá přejet autem (zachrání ho malá krysa Ratsy/Krysík) a přimotá se do šarvátky jezevců s mladou veverčicí Wilhaminou/Vilhalmína, ale poprvé se setkává se špínou velkoměsta. Zvířata ve městě totiž zotročuje ošklivá opice s parukou, Gretsch/Gréca. Wirall, jenž je plný ideálů, chce osvobodit všechny zvířecí otroky a dovést je do jejich "země zaslíbené", jeho smělý plán mu ale komplikuje zlá Gretsch, která zajme Wilhaminu. Naneštěstí se Gretsch  také dozví o Animálii, kterou chce okamžitě zničit. Wirral se proto vydává hledat Animalii a varovat její obyvatele před možným nebezpečím. Po usilovném pátrání Wirral a Froggo konečně přistanou na ostrově, kde všechna zvířata opravdu žijí v míru. Varují ostrovany, ti ale vůbec nemají ponětí o tom, jak se bránit a jak vést válku...Jak to všechno asi dopadne? 
Zajímavý příběh, který bych rozhodně neoznačkovala jako "jen pro děti", pobaví všechny věkové kategorie. Také nenápadně upozorní na problémy spojené s životním prostředím a dětem dá ten správný příklad, jak by mělo vypadat přátelství. Myšlenku příběhu pak shrnuje poslední věta - "Pravou povahu každého člověka poznáš podle toho, jak se chová ke svým zvířecím kamarádům." Paul odvedl dobrou práci, pomoc známého autora pro děti Philipa Ardagha ale jistě ocenil. Tu správnou jiskru knížce přidávají ilustrace od Geoffa Dunbara, režiséra animovaných filmů.

Hodnocení: 9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat