neděle 24. listopadu 2013

Roald Dahl: Switch Bitch/Milostné rošády

Roald Dahl je podle mě jeden z nejúžasnějších spisovatelů všech dob, možná nejlepší za posledních 100 let. Kdo jiný by také dokázal napsat ty kouzelné příběhy pro děti, jako je Matylda, Karlík a továrna na čokoládu, Fantastický pan Lišák, Jirkova zázračná medicína a mnoho dalších, a k tomu ještě zvládat publikovat povídky v Playboyi. Switch Bitch (1974), v českém jazyce přeložena jako Milostné rošády, je složena právě z těchto povídek. Nepředstavujte si ale žádných 50 odstínů šedi, knížka mi hodně připomněla Kunderovy Směšné lásky. Dahl dovede z vcelku klasické story vykouzlit originální dílo, a to pouze díky brilatnímu zakončení každé povídky.

První povídka - The Visitor/Host domu - se točí kolem strýčka Oswalda, hlavního hrdiny několika Dahlových knížek. Oswald je prvotřídní svůdník žen, dobyvatel jejich kalhotek a lamač srdcí, vzdělaný a zcestovalý, galantní, s jiskrou v oku. Během jednoho z jeho mnoha výletů se mu v Sinajské poušti porouchá automobil, z nepříjemné situace ho zachrání přátelský Syřan. Pozve ho k sobě domů a nabídne mu večeři a nocleh. Oswald nevěří svým očím, když spatří Syřanovo sídlo - luxusní palác široko daleko obklopený pouští, kde ho přivítají 2 nádherné ženy, Syřanova dcera a manželka. Celý večer se všichni výborně baví, a i když má Oswald zálusk na nějakou z žen, tentokrát odolá a o nic se nepokusí. Jaké je ale jeho překvapení, když jej v noci navštíví bohyně sexu! Byla to ale manželka, či dcera? Toť otázka a pointa příběhu!

Druhý příběh s názvem The Great Switcheroo/Velká rošáda je jedno z nejšílenějších vyprávění, které jsem kdy četla. Co všechno je muž schopný vymyslet, aby si "vrznul", nad tím přestává rozum stát. Dva kamarádi touží po manželce toho druhého, a tak jeden z nich vymyslí zvrácený, ale geniální plán, jak ukojit jejich touhy tak, aby se o tom manželky nedozvěděly. Zdánlivě nemožná věc se stává uskutečnitelnou, brzy ale přichází (podle mě) zasloužený tvrdý pád z výšin zpátky na zem.

Následující povídka The Las Act/Vyvrcholení je jedním z těch smutných příběhů, kdy se vám z něktrerých lidí dělá špatně. Poté, co Anně zemře její milovaný manžel, se zdrcená vdova díky nové práci pomalu vzpamatovává. Když už se zdá, že myšlenky na sebevraždu jsou zažehnány, stane se její spása hřebíčkem do rakve. Služební cesta ji zavede do města, kde žije její bývalá láska ze střední školy, se kterou si Anna domluví drink. Jak se říká, stará láska nerezaví, a bývalí milenci spolu skončí v posteli. V nejlepším se ale Anna odebere do koupelny, přičemž její protějšek nelení a z pokoje uteče, ujištěný, že po sobě nezanechal žádné stopy...a moc dobře ví, proč.

Poslední vyprávění - Bitch/Čubka - zcela vystihuje přísloví "Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá."  Opět se setkáváme se strýčkem Oswaldem, kterému se ozve starý známý, jenž prý vynalezl parfém, díky kterému se muži promění ve zvíře poháněné jen jednou věcí - touhou po ženách. Vynálezci se ale kvůli slabému srdci jeho výtvor stává osudným, s Oswaldem, který chtěl poslední flakonek využít na sesazení prezidenta, to také nedopadne dobře. Skvěle vymyšlený plán se tak pro Oswalda stává možná nejhorším zážitkem jeho života.

Hodnocení: 9,5/10 - půl bodu strhávám za občasné nudné pasáže, na které ale díky pointám příběhů téměř zapomenete.

2 komentáře: